Chili

VÄRLDENS BÄSTA CHILI
Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten

Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta. 
Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som

fick rubriken ”Jakten på den äkta chilin”. 
Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla

hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender 

som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade 

mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen. 
Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får

finnas med i en chili:
tomater

vita bönor

gul lök

köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den

vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en 

viss tillsats av kött. 
Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av

olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge 

och inte enbart blir olidligt skarp. 
Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det 

recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade 

– NORTH TEXAS RED. 
Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har 

klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna. 

För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili

som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.
Det här är vad du behöver:
En mycket stor svart järngryta

En stekpanna

En liten kastrull

En helflaska tequila

Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.

5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i

affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en 

blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade 

röda paprikor.)

1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska

affärer.)

3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av

torkad, mald piri-piri).

4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta

välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)

Baconfett (eller olja) att steka i.

10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.

5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.

En halv kopp mjöl.

En kopp chilipulver.

Två koppar mörk oxbuljong.

2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om 

kryddan ska rostas innan den används eller inte.)

2 matskedar oregano.

2 matskedar malda korianderfrön.

1/2 matsked socker.

Salt, efter smak. Börja försiktigt!

Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Så här gör du:
Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar

också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.

Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade

pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.

Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är 

en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för

ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och 

tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. 

Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med

lödkolven.)

Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu

börjar det nämligen dra ihop sig.

Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.

Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör

om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är 

ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.

Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta

pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.

Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.

Koka upp.

Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin

skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd 

av det resterande ölet.

Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta

så att mästerverket inte bränns fast i botten.

Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,

tre timmar.

Tequila!!!

Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.

Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.

Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).

Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst

tio chiliälskare. 
Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med

majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost

ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora

mängder ljust öl till. 
Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,

Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock, 

Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons. 

Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga 

”Before the next teardrops falls”, Doug Sahms ”Wasted days and wasted

nights” eller Creedende Clearwater Revivals ”Lodi”. 

Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga 

allsång i någon gammal Carter Family sång typ ”Will The Circle Be Unbroken”

Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,

en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.
FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot

tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om 

att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en 

rekommendation, anpassad för en person. 
Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den

följer här: 
SNABB-CHILI: 
I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall

förkortas koktiden avsevärt.
FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan 

Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem 

minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat 

att kvällen var ovanligt lyckad.
FOTNOT 3: Texten ovan är en lätt omarbetad och uppdaterad 

version av ett recept som publicerats två gånger i Expressen. Först 

1988 och sedan 1991. Under några år var detta den mest efterfrågade 

artikeln i tidningens arkiv. Vännerna på textarkivet berättar att de till 

och med fick en förfrågan på en kopia från Saudiarabien under 

Desert Storm.
 4: denna text får fritt spridas och kopieras under förutsättning

att ni inte blandar bönor i chilin.

Bookmark the permalink.

Kommentera