Mexikansk Chorizo

 

Skriv ut
Mexikansk Chorizo
Är chorizo samma sak i Mexiko som i Spanien?

Nej absolut inte! Chorizo när vi hör det här ordet, tänker vi på en röd korv (spansk chorizo). Men när nordamerikaner hör chorizo tänker de på ett kryddigt, smuligt kött, röd korv (mexikansk chorizo). Spansk chorizo och mexikansk chorizo är mycket olika från varandra i utseende, konsistens och smak. Eftersom den spanska chorizon är ”tillagad” kan den  skivas och ätas utan tillagning.

Mexikansk chorizo måste först avlägsnas från sina höljen och sedan tillagas innan du äter. Oavsett vad du kan hitta på Internet är de två inte utbytbara. Den viktigaste ingrediensen som ger mexikansk chorizo sin röda färg och kryddighet är Ancho chilepulver. Nedan har jag listat ett sätt att ersätta Ancho chilen med andra chilpulver. Autentisk Hemlagad Mexikansk Chorizo

Portioner: 4 port
Författare: Micke
Ingredienser
  • 500 gram fläskfärs
  • 1 msk. spiskumminfrö
  • 1 tsk. korianderfrö
  • 4 st hela kryddnejlikor
  • 2 st lagerblad
  • ¼ tsk. mald kanel
  • ½ tsk. oregano
  • ½ tsk. timjan
  • 1 msk. vitlökspulver
  • 1 tsk. havssalt
  • 5 st hela pepparkorn eller ½ tsk malda
  • 2 msk. Ancho chile pulver ELLER ersättning med en kombination av
  • 2 msk. paprika blandad med ½ tsk. Cayennepulver ELLER
  • 2 msk. Paprika blandad med 1 tsk. Röttchili pulver ELLER
  • Efter egen smak 😉
  • 3 msk. äppelcidervinäger (kan ersättas med rödvinsvinäger)
Instruktioner
  1. Pilla inte i ögon efter att ni knådat fläskfärsen J
  2. starkt råd att använda plasthandskar för hantering av stark chili.
  3. Mal spiskumminfrö, korianderfrö och kryddnejlika i en mortel och bryt ner lagerbladen så mycket som möjligt och lägg dem till kryddorna i morteln och mortla tills du har ett fint pulver.
  4. Blanda ihop alla kryddorna noga.
  5. Blanda i kryddorna och vinägern noga så att smaken är jämt fördelad.
  6. Det blir bäst om du låter chorizon marinera över natten innan du lagar mat med den. Detta gör att alla smaker ”gifter” sig och ger en bättre smak på din chorizo.
  7. Alternativt kan du frysa chorizon tills du är redo att använda den.
  8. Nu är du redo att använda chorizon i recept som tacos, sopes, chiles rellenos eller något av dina andra mexikanska favoriter.

 

 

Bookmark the permalink.

Kommentera