
Gyros
Maträtt:
Salad
Kök:
Mediterranean
Portioner: 3 portioner
Ingredienser
Tzatziki
- 5 dl grekisk yoghurt
- 1 st gurka
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 tsk olivolja
- Salt & peppar
Gyroskrydda
- 2 msk spiskummin
- 2 msk vitlökspulver
- 1.5 msk paprikapulver
- 0.5 msk cayennepeppar
- 2 tsk torkad oregano
- 3 tsk torkad timjan
- 1 kryddmått med kanel
Gyros
- 200- 300 g fläskkarré
- 2 msk gyroskrydda
- olivolja
- Rödvinsvinäger
- 6-7 st potatisar
- olivolja
- salt och peppar
Instruktioner
Tzatziki
-
Börja med tzatzikin. Riv gurkan och salta låt stå en stund så drar saltet ur vätska ut gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda ner den i yoghurten, pressa ner vitlöken, tillsätt olivolja, krydda och rör om. Ställ svalt.
Gyroskrydda
-
Mortla oreganon och timjan blanda sedan med resten av kryddorna. Stek köttet i olivolja tills det har fått färg strö sedan på kryddorna och rörom slå på rödvinsvinäger och blanda,Smaka av med salt, peppar & gyroskrydda. Klart!
Potatis & Kött
-
Klyfta potatisen och lägg den på en oljad plåt. Stek klyftorna i ugnen p 225 graderi cirka 25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Rör om då och då. Ta ut och salta och peppra. Under tiden kan du skära köttbiten i tunna skivor Värm en stekpanna med olivolja och stek köttbitarna tills de fått fin färg. Krydda med gyroskrydda och salt & peppar. Häll över en skvätt vinäger och rör om. Ställ åt sidan. Går utmärkt att äta i tortillabröd med sallad enligt ditt tycke.